«Сир та Вино», спеціальний випуск у газеті фестивилю вина та сиру у Львові 2011-го року.

By , 01.11.2011 22:46



Протягом багатьох років люди вчилися, як зберегти красу природи, коли наступного сезону вона вже не така гарна. Смачне, свіже коров'яче молоко улітку перетворюється на не менш смачний сир узимку. Ягоди винограду залишаються свіжими такий короткий відрізок часу, але можуть перетворитися на чудове вино, яке спроможне витримуватися роками та дивувати нас.
Коли ви не маєте жодної уяви, як розважитися з друзями — організуйте плато з 5-х різних видів сиру та 2-3 пляшки вина. Знайдіть найкращу гастрономічну пару та отримуйте задоволення.
Також у гарних ресторанах можна побачити солідну «сирну карту», яку подають після вечері. Останнім часом сир для мене — найкращий десерт.
Експериментуйте, але пам'ятайте про певні правила гармонії:

1. Поєднання текстур — може бути гарною стратегією. Візьміть м'який Брі та Камамбер у парі з Шардоне, яке було недовго витримано у дубовій бочці, або Піно Грі з Эльзасу.

2. Більш делікатні сири потребують більш делікатних вин. Більш насичені та витримані сири (Пармезан, Бринза, Сулугуні) очікують зустрічі з такими ж винами: Бароло, Барбареско, Каберне Совіньйон та Зінфандель.

3. Сири з голубою пліснявою типу Дор Блю, Рокфор та Горгонзола можуть здатися підступними, але як чудово вони доповнюють солодкі десертні вина та вінтажні портвейни. Ви будете здивовані, але до більшості ігристих та шампанських вин вони теж підійдуть.

4. Звертайте увагу на кислотність. Чеддер з відвертою кислинкою може потоваришувати з сухим Хересом Фіно або ж молодим Піно Гріджіо.

5. Солоні сири на основі козячого молока та грецький сир Фета підкреслюють вина досить фруктові й кислотні водночас — це Сансер чи Пуї-Фюме з Франції, Гаві з Італії, Альбаріньо чи Вердехо з Іспанії.

6. Також гарною підказкою виступає регіон виробництва. Тут ми користуємося еногастрономічним правилом: місцева їжа пасує до місцевого вина. Звичайно, не скрізь виробляють вино, але в багатьох випадках поєднання нас задовільняє.

7. Не зважаючи на те, що гарний сир не потребує будь-яких допоміжних продуктів, багато хто з нас полюбляє заздалегідь підготувати смачний хліб або фрукти. Спробуйте не перебити усі нюанси сиру. Візьміть нейтральний багет чи інший хліб без трав, жиру та цукру. Багато фруктів надто солодкі, чи навпаки дуже кислі. Будьте обережними, але інжир з Горгонзолою чи витриманий Пекоріно с грушею — ніхто не відміняв.

Декілька цікавих та смачних доповнень до сиру:

— трохи меду можна додати до сирів з голубою пліснявою
— сушені фрукти (інжир, фініки, груші та сливи)
— чатні (індійська приправа, яку готують з фруктів та овочів)
— зелені та чорні оливки
— смажений мигдаль, фундук або волоський горіх

Від усього серця бажаю вам отримувати задоволення від поєднання сиру та вина. Впевнений, що кожен знайде свою улюблену пару. Деякі мої знайомі кажуть, що вони б тільки так і харчувалися! Смачного!

Leave a Reply

Блог зафигачили ребята из ISD Interactive